Beleggen in goud, doen of niet?

Beleggen in goud, doen of niet?

Beleggen in goud is al eeuwen een populaire manier om je spaargeld veilig te stellen. Goud dient bescherming te bieden tegen inflatie, waardoor het aantrekkelijk is voor investeerders. In dit korte artikel zullen we kijken naar waarom je zou beleggen in goud, de nadelen van beleggen in goud, alternatieven en manieren om in goud te beleggen.

Het zijn volatiele tijden op de beurs. Grote koersbewegingen zorgen voor spanning en onzekerheid bij beleggers. Volatiliteit is veelal zeer onvoorspelbaar en beleggers hechten daarom op momenten als deze extra veel waarde aan stabiliteit.

Veel beleggers zien goud als een veilige haven. Goud beschermt beleggers namelijk tegen inflatie. Goud is immers een schaars goed: de voorraden zijn beperkt en de vraag ernaar blijft over de loop van tijd gestaag stijgen.

Achtergrondinformatie over goud

Goud is een edelmetaal. Edelmetalen zijn metalen die bestand zijn tegen aantasting door zuur of oxidatie. Naast goud, behoren ook zilver en platina bijvoorbeeld tot edelmetalen.

Goud speelt al een lange tijd een belangrijke rol in het financiële stelsel. De voornaamste reden hiervoor is dat goud een waardevast product is. Dit zorgt ervoor dat, zeker in onzekere tijden, de vraag naar goud hard stijgt. Goud behoudt in tegenstelling tot andere commodity’s immers zijn waarde.  

Waarom beleggen in goud? 

Goud beschermd je vermogen. Dit komt doordat goud een betrouwbare waardeopslag is. Het wordt namelijk niet beïnvloed door de factoren die andere beleggingen wel beïnvloeden. Zo wordt er in een economische crisis of politieke onstabiliteit altijd teruggegrepen op goud.

Zodoende worden goudbeleggingen in tijden van een financiële crisis erg populair. Goud kan namelijk op elk moment direct omgezet worden in een andere valuta en is daarmee erg liquide. Vandaar dat centrale banken in deze periodes vaak extra goud opkopen om hun munt kracht bij te kunnen blijven zetten.

Nadelen van beleggen in goud 

In tegenstelling tot een belegging in onroerend goed of in aandelen genereert een belegging in goud geen regelmatig inkomen.

Beleggen in vastgoed en aandelen kunnen namelijk beide wél een bron van inkomsten zijn. Dit bijvoorbeeld in de vorm van huur en dividenden, door aandelen die maandelijks dividend uitkeren. Daarnaast wordt er bij een belegging in goud doorgaans niet bijzonder veel rendement gegenereerd. Goud produceert namelijk geen kasstromen. Het rendement kan uitsluitend voortkomen uit een toename in de goudprijs.

Op welke manier is beleggen in goud mogelijk? 

Beleggen in goud kan op veel verschillende mogelijkheden, allereerst het beleggen in fysiek goud. Je leest alles over de verschillende manier om te beleggen in goud op websites zoals dejongebelegger.nl.