'Let op, geld lenen kost geld!'

'Let op, geld lenen kost geld!'

Wie kent die kreet niet, geld lenen kost geld. Maar de meeste mensen houden niet van veel tekst lezen en al helemaal niet de kleine lettertjes. Maar of je nu naar de bank gaat voor een lening, je auto koopt op afbetaling of geld leent van een vriend, voor wat hoort wat. Het is niet gratis.  En de meeste mensen snappen dat ook wel.

Maar hoe zorg je dat de kosten van een lening duidelijk en transparant zijn voordat je een overeenkomst afsluit. Hoe voorkom je de vaak onaangename verrassingen achteraf van de verborgen kosten?

Vragen en vastleggen

Mensen nemen vaak klakkeloos iets aan en leggen afspraken slecht of niet vast. Voorwaarden die mondeling zijn overeengekomen worden door verschillende mensen ook verschillend geïnterpreteerd. Leg afspraken daarom altijd op papier vast om problemen achteraf te voorkomen. Is er iets niet duidelijk vraag altijd om verduidelijking.

Wat is bij een lening belangrijk om vast te leggen?

Een lening zonder overeenkomst is vragen om problemen. Ook al is het je beste vriend, sluit altijd een leningsovereenkomst af. Op het internet vind je gratis voorbeelden. Sluit je een lening af of verpand je je auto, huis, sieraden als onderpand voor een lening dan moet je minimaal de volgende zaken schriftelijk vastleggen:

- Naam en adres van de betrokken partijen

- Welke spullen u eventueel achterlaat (onderpand)

- Het bedrag dat je voor je spullen hebt gekregen

- De looptijd van de lening, wanneer moet je de lening inclusief rente betalen om je spullen terug te krijgen

- Hoe de rente van de lening is berekend en hoe je de rente moet betalen

- De kosten van de lening inclusief rente

- Dat u altijd uw spullen terug krijgt als het geleende geld en de rente zijn betaald

- Voorwaarden als je de lening nog niet terug kunt betalen na de looptijd en andere voorwaarden indien deze van toepassing zijn.

Check en lees de voorwaarden van uw lening

Een bank, of professioneel pandhuis zal altijd de tijd nemen om u alle voorwaarden duidelijk uit te leggen en een kopie van de afspraken meegeven. Gebeurt dit niet zoek dan een ander pandhuis. Bij twijfel, vraag door of zoek een andere oplossing.