De oldtimerverzekering, hoe interessant is ze nu eigenlijk echt?

De oldtimerverzekering, hoe interessant is ze nu eigenlijk echt?

Het spreekt voor zich dat niet alleen wij mensen ouder worden, maar  dat eveneens geldt voor de auto’s waarmee we rijden. Voor heel wat mensen geldt dat ze maar weinig voelen voor het kopen van een moderne auto met heel veel toeters en bellen. Zij zweren dan ook vooral bij de klassieke modellen die over heel wat karakter beschikken. Indien dat eveneens geldt voor jou is de kans vrij aanzienlijk dat je ervoor kan kiezen om een oldtimerverzekering af te sluiten. Een dergelijke verzekering is lekker voordelig waardoor de periodieke kosten gedrukt kunnen worden. Zou jij hier nu graag meer over willen ontdekken? Dat is mogelijk door de inhoud van deze pagina door te lezen.

Wat is een oldtimerverzekering eigenlijk?

Een oldtimerverzekering is zoals de naam ons reeds verklapt een verzekering die specifiek in het leven is geroepen voor auto’s die de status hebben van een oldtimer. Voor dit type van verzekering is dan ook vaak van toepassing dat er rekening moet worden gehouden met een bepaalde minimumleeftijd die wordt vooropgesteld door de verzekeraar. Hoeveel deze minimumleeftijd precies bedraagt is afhankelijk van de verzekeraar in kwestie. Voor de ene partij geldt dat ze een leeftijd vereist van ten minste 10 jaar terwijl de ander een minimale leeftijd hanteert van 20 of soms zelfs 30 jaar.

De oldtimerverzekering is volgens veel mensen een interessante verzekering omdat de premie er een stuk lager op is gelegen in vergelijking met een standaard autoverzekering. Dat is inderdaad juist, alleen dien je er rekening mee te houden dat er vaak sprake is van bepaalde restricties die er aan deze verzekering zijn verbonden. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan het feit dat je vaak slechts in een beperkte afstand rond je woning mag rijden. Bovendien is het ook vaak zo dat er een bepaalde limiet geldt voor het aantal kilometers die je op jaarbasis mag rijden. Dit zijn wel een aantal beperkingen om aandacht aan te besteden. Zoveel mag wel duidelijk zijn.

Welke oldtimerverzekeringen kan je precies afsluiten?

Vooraleer over te gaan tot het afsluiten van een oldtimer kunnen we alleen maar aanraden om je even grondig te gaan verdiepen in de verschillende soorten oldtimerverzekeringen die er op de markt afgesloten kunnen worden. Ook voor dit type van verzekering is van toepassing dat je net als bij de gewone autoverzekering immers een keuze kan maken tussen drie verschillende opties. Het gaat hierbij dan concreet om de wettelijk verplichte WA-verzekering of om de meer uitgebreide WA+ beperkt en WA+ volledige cascoverzekeringen. De polisvoorwaarden onderling kunnen vrij stevig verschillen.

Welk type verzekering jij uiteindelijk gaat afsluiten voor jouw oldtimer zal in de praktijk worden bepaald door verschillende factoren. Denk op dit vlak niet alleen maar aan de waarde van de oldtimer, maar ook aan bijvoorbeeld het gebruik ervan. Ga je eerder sporadisch gebruikmaken van je oldtimer? Dan zal je ze anders willen laten verzekeren als wanneer je ze behoorlijk regelmatig uit de garage zal halen. Hoe dan ook, even grondig nadenken over wat nu voor jouw oldtimer de beste verzekering is, is dus in de praktijk zeker en vast geen overbodige luxe, integendeel.

Wat zijn de semi-oldtimer en youngtimerverzekeringen?

De strikte voorwaarden die vaak gelden voor oldtimerverzekeringen zorgen er in de praktijk voor dat niet elke auto op deze manier kan worden verzekerd. In dat geval hoef je nog niet meteen te vrezen dat je bent aangewezen op de gewone autoverzekering. Zo kan je immers ook kiezen voor:

●        De semi-oldtimerverzekering;

●        De youngtimerverzekering;

Voor de eerste geldt dat het eigenlijk een oldtimerverzekering is, maar dan wel één waarbij er ruimte wordt gelaten om je oldtimer als daily te gebruiken. Dat is echter niet alles. Daarnaast is er namelijk ook nog de youngtimerverzekering. Voor dit type van verzekering is van toepassing dat ze kan worden afgesloten voor auto’s die mogelijks nog niet aan de vooropgestelde minimumleeftijd voor een oldtimer voldoet. Voor deze verzekering geldt dat haar premie voordeliger is in vergelijking met de gewone autoverzekering, maar wel iets hoger is gelegen in vergelijking met de youngtimerverzekering.

2 manieren om nog meer te besparen met je oldtimerverzekering

Door een oldtimerverzekering af te sluiten kan je reeds behoorlijk wat besparen ten opzichte van de standaard verzekeringspremie die je zou moeten betalen voor een gewone autoverzekering. Dit kan je in de praktijk reeds een vrij significant financieel voordeel opleveren. Dat is echter zeker nog niet alles. Daarnaast is het namelijk ook zo dat er nog tal van andere manieren bestaan om de kosten van je verzekering van je oldtimer te drukken. Welke mogelijkheden dat precies zijn ontdek je hieronder.

1.) Zorg voor een zo optimaal mogelijk schadeverleden

Ook bij het berekenen van de premie van je oldtimerverzekering is het in de praktijk zo dat er rekening wordt gehouden met het schadeverleden van de verzekeringnemer. Dat spreekt voor zich. In de basis geldt namelijk voor deze verzekering dat ze grote gelijkenissen vertoont met de klassieke autoverzekering. Dat is voor jou uiteraard belangrijk om te weten. Door de beschikking te hebben over een net schadeverleden wordt er namelijk in de praktijk voor gezorgd dat je kan rekenen op een lekker lage verzekeringspremie. Hebben er zich in het verleden enkele situaties voorgedaan met verwijtbare schade aan jouw kant? Dan kan dat de premie van je oldtimerverzekering hoger doen uitvallen. Een rustige, verstandige chauffeur is dus in de praktijk veelal sterk voordeliger uit.

2.) Sluit geen oldtimerverzekering af zonder te vergelijken

Ga je een verzekering afsluiten voor je oldtimer? Dan is het in de praktijk altijd van groot belang om een vergelijking uit te voeren. Het lijkt niet meer dan logisch dat je even de verschillende oldtimerverzekeringen op de markt tegenover elkaar afweegt, maar in de praktijk geldt voor heel wat mensen dat ze hier toch liever geen tijd en energie aan willen besteden. Dat is op zich natuurlijk hun goed recht, alleen kan dat wel als gevolg hebben dat er rekening moet worden gehouden met een significant hoger prijskaartje. In ieder geval, sta jij op het punt om een verzekering af te sluiten voor je oldtimer en wil je daarbij geen euro te veel moeten betalen? Dan is het zeker interessant om de verschillende oldtimerverzekeringen die er op de markt bestaan te vergelijken.