Welke soorten zorgverzekeringen zijn er in Nederland?

Welke soorten zorgverzekeringen zijn er in Nederland?

Het is voor iedereen in Nederland verplicht om een basis zorgverzekering te hebben. Als je in ons land een zorgverzekering wilt afsluiten, zijn er meerdere soorten waar je uit kunt kiezen. De verschillen tussen deze verzekeringen kunnen groot zijn, waardoor de premies soms ook ver uiteen liggen. Wil je alles weten over zorgverzekeringen in Nederland en welke keuzes je hebt? In dit artikel lees je meer informatie.

Basisverzekering afsluiten in Nederland

Het basispakket is een verplichte verzekering en vergoedt de kosten voor de belangrijkste zorg. Een bezoek aan de huisarts, medicijnen, zorg in het ziekenhuis en vervoer met de ambulance zijn voorbeelden van kosten die hierdoor gedekt zijn. Ook andere soorten zorg zoals tandartskosten tot en met 18 jaar, kraamzorg, wijkverpleging en hulp bij psychologische problemen worden vergoed met deze basisverzekering.

Er zijn dus ook veel zorgkosten die niet binnen het basispakket vallen in Nederland. Kosten voor de tandarts boven de 18 jaar bijvoorbeeld, maar ook orthodontie, brillen en lenzen. Fysiotherapie is met het basispakket ook vergoedt tot 18 jaar, maar alleen bij chronische aandoeningen. Wil je voor (enkele van) deze kosten toch verzekerd zijn? Dan kun je naast jouw basisverzekering nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je betaalt dan uiteraard wel meer premie hiervoor, maar je loopt minder risico. Dit is dus een keuze waar je goed over na moet denken.

Soorten basisverzekeringen

Bij het uitzoeken van een basisverzekering heb je ook nog een aantal opties. Alle basisverzekeringen vergoeden dezelfde zorgkosten, maar er zitten wel verschillen tussen de aangesloten zorgverleners. Heb je een naturapolis? Dan kan de verzekeraar de zorgaanbieder voor je uitkiezen, of een selectie maken van gecontracteerde aanbieders. Hierbij is er ook nog een budgetpolis, waar je meestal nog wat minder mogelijkheden hebt. Kies je wel voor een andere zorgaanbieder? Dan zul je zelf een deel van de kosten moeten betalen.

Als je een restitutiepolis hebt, kun je als verzekeraar helemaal zelf bepalen welke zorgaanbieder je kiest. De kosten zullen dan achteraf vergoed worden, nadat je deze in eerste instantie zelf betaalt. Tenslotte is er ook nog een combinatiepolis, waarbij je in sommige gevallen wel zelf mag kiezen, maar in andere gevallen niet. Wil je de beste zorgverzekering uitkiezen? Dan kun je online gemakkelijk verzekeringen met elkaar vergelijken.