Wat zijn de voordelen van goede ERP-software?

Wat zijn de voordelen van goede ERP-software?

Er zijn veel voordelen verbonden aan het hebben van een enterprise resource planning (ERP) software suite, variërend van verbeterde bedrijfsefficiëntie tot lagere voorraadkosten. Maar wat betekent dit voor jouw bedrijf? Zijn er voorbeelden uit de praktijk van hoe ERP-software bedrijven helpt soepeler te werken en meer geld te verdienen? Hier zijn vijf manieren waarop een effectief ERP-systeem jouw bedrijf ten goede kan komen.

Verbeterde bedrijfsefficiëntie

Een goede ERP-software zal je helpen de efficiëntie van jouw bedrijf te verbeteren, wat betekent dat je meer gedaan krijgt in minder tijd. Het beste deel? Dit kan leiden tot meer winst en verkoop, evenals een verbeterde bottom line voor jouw organisatie.

Goede ERP-software helpt om jouw bedrijf efficiënter te maken door:

- Het helpen je te bezuinigen op verspilde tijd en middelen door het centraliseren van al jouw belangrijke gegevens op 1 plaats. Het doet dit door het verstrekken van real-time toegang tot informatie over afdelingen, waardoor het gemakkelijker wordt voor medewerkers om efficiënt samen te werken.

Kortere doorlooptijd

Een van de grootste voordelen van ERP-software is dat het bedrijven in staat stelt om producten sneller de deur uit te krijgen. Dit kan resulteren in een kortere doorlooptijd, die veel voordelen voor zowel bedrijven als hun klanten biedt.

Bijvoorbeeld, als je gebruik maakt van een ERP-systeem om jouw voorraadniveaus en order fulfillment proces te beheren, dan hoef je niet zo lang te wachten op nieuwe voorraad items die zijn besteld door klanten. Dit betekent dat er minder vertraging zal zijn tussen het moment dat een persoon een aankoop doet en het moment dat ze het ontvangen, wat goed nieuws is voor alle betrokkenen!

Naast dit voordeel helpt het gebruik van een geïntegreerde oplossing als deze bedrijven ook sneller reageren op veranderingen in hun markt of in de behoeften van hun klanten. Als je extra capaciteit nodig hebt, omdat de vraag drastisch is toegenomen, dan maakt de toegang tot real-time gegevens het voor managers op alle niveaus binnen jouw organisatie gemakkelijk om ervoor te zorgen dat alles soepel genoeg verloopt om de verkoop niet negatief te beïnvloeden.

Betere klantenservice

Klantenservice is een van de belangrijkste aspecten van zakendoen. Je wilt er niet alleen zeker van zijn dat jouw klanten tevreden zijn, maar ook dat ze tevreden genoeg zijn om je aan te bevelen bij hun vrienden en familie.

Het is geen geheim dat klantenservice een belangrijke onderscheidende factor is tussen bedrijven. Een tevreden klant zal anderen vertellen over hun positieve ervaring met je, terwijl een verloren klant misschien nooit meer terugkomt of zelfs negatief over jouw bedrijf praat tegen anderen.

Lagere voorraadkosten

Dit is een van de grootste voordelen van een ERP-oplossing. Door het automatiseren van het proces van order-entry tot verzending en ontvangst, zal jouw bedrijf in staat zijn om de voorraadkosten te verminderen met ongeveer 30%. Dat is een enorm bedrag!

Daarnaast zul je ook besparingen zien in de boekhoudkundige kosten, omdat je meer nauwkeurige gegevens over jouw verkoop en aankoop krijgt. Misschien kan je zelfs besparen op opslagkosten voor artikelen waar geen vraag meer naar is. Wanneer je minder inventaris ongebruikt laat rondslingeren, zijn er minder kansen op diefstal of krimp.

Verhoogde productiviteit van werknemers

Als je op zoek bent om de productiviteit van jouw werknemers te verhogen, zijn er verschillende voordelen van de implementatie van ERP-software. Een van de belangrijkste voordelen is dat het fouten vermindert. In plaats van het hebben van meerdere versies van informatie, kan ERP centraliseren alle gegevens op een locatie. Dit maakt het gemakkelijk voor medewerkers om de informatie die ze nodig hebben te vinden en elimineert redundanties in hun workflows, wat leidt tot minder fouten en minder tijd besteed aan het zoeken naar informatie.

Benieuwd naar ERP-software? De ERP van AFAS hier bekijken.