Wat houdt een ergonomische werkplek precies in? Lees hier alles over ergonomisch werken!

Wat houdt een ergonomische werkplek precies in? Lees hier alles over ergonomisch werken!

Een ergonomische werkplek is van groot belang voor zowel de gezondheid als het welzijn van werknemers. Door een ergonomische werkplek te creëren, worden klachten en blessures verminderd en kan de productiviteit worden verhoogd. Maar wat houdt een ergonomische werkplek precies in? In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over ergonomisch werken.

Wat is ergonomie?

Ergonomie is de wetenschappelijke discipline die zich richt op het ontwerpen van producten en systemen die de veiligheid, gezondheid, efficiëntie en het comfort van de mens verbeteren. Het doel van ergonomie is om taken, houdingen en fysieke belasting aan te passen aan de mogelijkheden en beperkingen van de mens.

Ergonomische hulpmiddelen

Om een ergonomische werkplek te creëren, zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Een belangrijk hulpmiddel is een ergonomische bureaustoel. Deze stoel zorgt voor een goede ondersteuning van de rug en het bekken, waardoor klachten aan de rug, nek en schouders worden voorkomen. Daarnaast is een verstelbaar bureau ook van essentieel belang. Een verstelbaar bureau zorgt ervoor dat de hoogte van het bureau kan worden aangepast aan de lengte van de werknemer. Op deze manier kan de werknemer in de juiste houding werken.

De NEN-1335 en NPR-1813

Om ervoor te zorgen dat een ergonomische werkplek aan de juiste eisen voldoet, zijn er richtlijnen opgesteld. De NEN-1335 en NPR-1813 zijn twee Nederlandse normen die van toepassing zijn op kantoorstoelen. Deze normen stellen eisen aan onder andere de zithoogte, zitdiepte en rugleuninghoogte van de stoelen. Het is belangrijk om bij het aanschaffen van ergonomische meubelen te letten op deze normen, om ervoor te zorgen dat de juiste ergonomische ondersteuning wordt geboden.

Het belang van een ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek heeft verschillende voordelen, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Ten eerste vermindert het werken in een ergonomische omgeving het risico op lichamelijke klachten en blessures, zoals rugpijn, nekklachten en RSI. Dit kan leiden tot minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Daarnaast bevordert een ergonomische werkplek de juiste werkhouding, wat de algehele gezondheid en het welzijn van de werknemer ten goede komt. Tot slot kan een ergonomische werkplek ook de werksfeer verbeteren en zorgen voor een prettige werkomgeving.

Alle benodigdheden voor een ergonomische werkplek

Naast een ergonomische bureaustoel en verstelbaar bureau, zijn er nog andere benodigdheden voor een ergonomische werkplek. Een ergonomisch toetsenbord zorgt ervoor dat de polsen in een natuurlijke positie kunnen rusten, wat klachten aan de polsen en handen voorkomt. Een ergonomische muis zorgt voor een ontspannen houding van de hand en voorkomt klachten aan de pols en onderarm. Daarnaast is ook een verstelbare monitorarm van belang, zodat de monitor op de juiste hoogte kan worden geplaatst. Hierdoor wordt nek- en oogspanning voorkomen.

Ergonomische werkgewoonten

Naast de juiste meubelen en accessoires, is het ook belangrijk om ergonomische werkgewoonten aan te nemen. Een goede werkhouding is van groot belang. Zorg ervoor dat de voeten plat op de grond staan, de knieën in een hoek van 90 graden zijn gebogen en de ellebogen in een hoek van 90 graden worden ondersteund. Neem regelmatig pauzes om te bewegen en stretchoefeningen te doen om spierspanning te verminderen.

Een ergonomische werkplek is van groot belang voor zowel de gezondheid als het welzijn van werknemers. Door te zorgen voor de juiste meubelen, accessoires en werkgewoonten, kunnen klachten en blessures worden voorkomen en kan de productiviteit worden verhoogd. Let bij het inrichten van een ergonomische werkplek op de richtlijnen van de NEN-1335 en NPR-1813, en zorg ervoor dat alle benodigdheden aanwezig zijn. Kortom, investeren in een ergonomische werkplek is een investering in het welzijn van de werknemers en het succes van de organisatie.