Waar moet je op letten bij het vergelijken van een uitvaartverzekering?

Waar moet je op letten bij het vergelijken van een uitvaartverzekering?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is iets waar veel mensen niet lang over nadenken. Ze zoeken wat op internet, vergelijken her en der en met een paar klikken op de knop is de uitvaartverzekering geregeld. Het is echter maar de vraag of dit snelle handelen wel verstandig is. Daarom is het verstandig om uitvaartverzekeringen goed te vergelijken. Maar waar moet je precies op letten als je uitvaartverzekeringen wilt gaan vergelijken?

Verzekerd bedrag vergelijken

Een uitvaartverzekering vergelijken begint bij het vergelijken van de verzekerde bedragen. Belangrijk is om te kiezen voor een bedrag dat de complete kosten dekt van de uitvaart die je zelf voor ogen hebt. Laat je je voor een te laag bedrag verzekeren, dan kan het zijn dat je je nabestaanden met een (soms torenhoge) rekening opzadelt. En dat is natuurlijk niet wenselijk. Zorg daarom dat je de geplande uitvaart financieel goed afdekt. Vergeet bijvoorbeeld niet om kosten mee te rekenen voor bijvoorbeeld de catering tijdens een begrafenis, of de kosten die gemoeid gaan met bloemen, kaarten, een rouwadvertentie, et cetera.

Soorten uitvaartverzekeringen vergelijken

In de uitvaartbranche worden door verzekeraars drie soorten uitvaartverzekeringen aangeboden waaruit je kunt kiezen: kapitaal, natura of een combinatie van beide soorten verzekeringen. Kies je voor een kapitaalverzekering, dan ben je bij overlijden verzekerd voor een vast bedrag dat van tevoren afgesproken is. Bij een natura verzekering ben je gedekt voor bepaalde producten en diensten die tijdens een uitvaart geregeld worden, zoals een kist, de catering en de huur van een begraafplek of plek voor een urn. Ten slotte kun je ook kiezen voor een combinatie van beide soorten verzekeringen. Hierbij krijg je een bepaald bedrag uitgekeerd en worden enkele of meerdere diensten tijdens een uitvaart voor je vergoed.

Hoe zit het met de kinderen? Zijn zij meeverzekerd?

Belangrijk is om goed de voorwaarden van de uitvaartverzekering te controleren op hoe het geregeld is met kinderen. Vroeger waren kinderen tot 18 jaar standaard meeverzekerd in uitvaartverzekeringen, maar vandaag de dag is dat niet altijd zo. Controleer daarom goed of ook je kinderen meeverzekerd zijn en voor welk bedrag!

Vergelijk de premielooptijd

Aan te raden os verder om de looptijd van de premie in overweging te nemen. Kies je ervoor om gedurende heel je leven premie af te dragen, dan is de maandpremie natuurlijk voordelig dan wanneer je afspreekt om tot je 80e premie te betalen. Word je 82, dan heb je natuurlijk wel een probleem, omdat je dan niet meer verzekerd bent. Op dat moment en nieuw uitvaartverzekering afsluiten is relatief duur. Bepalend is dus de vraag welk risico je wilt nemen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Kies je voor een uitvaartverzekering met of zonder indexatie

Indexatie is een systeem dat rekening houdt met inflatie en stijgende kosten, door elk jaar de premie met een bepaald percentage te verhogen om voor dezelfde diensten en producten gedekt te blijven. Zo kom je niet in de problemen als uiteindelijk echt moment van de uitvaart daar is. De kosten van materiaal en eventueel aanvullende diensten) zijn namelijk structureel verhoogd, al naar gelang het economische tij.

Lees vooraf reviews door van de verschillende verzekeraars

Wil je een goede indruk krijgen van de diverse polissen en verzekeringen voor een uitvaart, dan is het slim om meerdere aanbieders op basis van vergelijkbare voorwaarden, diensten in invulling met elkaar vergelijken. Op deze manier kun je al snel veel aanbieders van verzekeringen met elkaar vergelijken op rijs, inhoud en voorwaarden. En uiteindelijk de voor jouw beste perfecte en meet voordelige uitvaartverzekering vinden!