Verzekeren voor uitvaartkosten is dat eigenlijk wel nodig?

Verzekeren voor uitvaartkosten is dat eigenlijk wel nodig?

De kosten van een uitvaart kunnen aardig oplopen, een gemiddeld bedrag valt tussen de 6000 en 8000 euro. Het eindbedrag dat u moet afrekenen hangt af van de invulling van de begrafenis of crematie. Bij een uitvaartverzekering wordt een groot deel van de uitvaartkosten gedekt door het verzekerde bedrag. Het is verstandig om diverse soorten verzekeringen te vergelijken om dat te ontdekken welke het beste bij uw wensen past.

Diensten en producten verzekeren

Vooral bij een naturaverzekering is het van belang om te kijken of de uitvaart goed is verzekerd. De verzekeraar heeft een afgemeten pakket gemaakt waarin enkele diensten en producten in opgenomen zijn. Zo omvat een typische naturaverzekering, een eenvoudige kist, opbaring van de overledene, een rouwauto en een volgwagen, een bloemstuk, rouwkaarten, een plaats in een algemeen graf of een crematie, een koffietafel met koffie en koek.

Kijk goed naar de verschillen in uitvaartverzekeringen

De invulling van de verzekeringspakketten verschilt per verzekeraar. Vaak is er een uitgebreidere naturaverzekering af te sluiten, echter daar is de prijs dan ook naar. Voordeel van de uitbreiding is dat u minder hoeft bij te dragen als de nota gepresenteerd wordt. In het algemeen dekt een naturaverzekering niet alle wensen van nabestaanden, waardoor ze vaak moeten bijbetalen om de uitvaart naar de zin te maken.

Voor- en nadelen van een kapitaalverzekering

Wanneer er een kapitaalverzekering wordt afgesloten wordt er vooraf een bedrag afgesproken dat na overlijden wordt uitgekeerd. Dat volledige bedrag is dan te gebruiken om de uitvaartkosten te voldoen. Hoewel het gedekte bedrag in de regel vaststaat, kan het veranderen, soms is er een aanpassing die te maken heeft met stijgende kosten voor een crematie of begrafenis. Het is aan de verzekerde zelf om uit te zoeken of het bedrag hoog genoeg is om een volledige uitvaart te bekostigen.

Spaar zelf voor de uitvaart

Bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen kan het voorkomen dat u besluit om zelf een bedrag opzij te zetten voor uw uitvaart. Een uitvaartverzekering is in ons land niet verplicht, wel is het verstandig om een er een bedrag voor te reserveren zodat de uitvaart al is het maar voor een gedeelte, betaald kan worden. Wanneer u zelf spaart, is het van belang het geld achter de hand te houden voor de uitvaart.