Verzekeren of beleggen?

Verzekeren of beleggen?

Verzekeren is ideaal, als je houdt van zekerheid. Je betaalt maandelijks een vaste premie, waarmee je bijvoorbeeld kunt rekenen op dekking bij schadegevallen. Je kunt ook kiezen voor een levensverzekering, waarbij er een vooraf afgesproken bedrag wordt uitgekeerd aan nabestaanden. Heb je een bepaald doel voor ogen waarvoor je een verzekering wilt afsluiten? Bijvoorbeeld een uitvaartverzekering, waarmee jouw uitvaart straks betaald kan worden? Je kunt er ook voor kiezen om dit bedrag op een andere manier bij elkaar te krijgen, namelijk door te beleggen. Wat precies het verschil is tussen beleggen en verzekeren? Hieronder kun je dit lezen!

Wat is beleggen?

Door te beleggen in bijvoorbeeld obligaties, aandelen of goud, kun je rendement maken op je vermogen. Je koopt bijvoorbeeld een obligatie voor honderd euro en verkoopt deze na een jaar weer voor honderdtien euro, in dit geval is je rendement tien procent. Je kunt ook bijvoorbeeld beleggen in vastgoed of kunst. Door slim te beleggen, kun je een mooi rendement opbouwen. Als je rendement maakt met beleggen, komt dit bedrag aan rendement natuurlijk bovenop je vermogen terecht. Dit zorgt ervoor dat je rendement in bedrag, steeds hoger wordt. Je stapelt in dit geval namelijk rendement op rendement. Het kan ook zijn dat je investering juist minder waard wordt, waardoor er een negatief rendement ontstaat, dit is juist weer het risico van beleggen. Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om zelf te beleggen, je hebt hier geen dure tussenpersonen voor nodig. Online kun je de beste apps om aandelen te kopen vinden, kijk maar eens op Top5bestekopen. Kun je fijn beleggen vanaf je luie stoel. Ideaal toch?

Verschil tussen beleggen en verzekeren

Het belangrijkste verschil tussen beleggen en verzekeren is het risicoprofiel. Als je gaat beleggen, bestaat altijd de kans dat je een negatief rendement behaalt, sterker nog, je kunt zelfs een groot deel van je inleg kwijtraken. Daar tegenover staat, dat je als je slim belegt, je een fraai rendement kunt behalen. Als je kiest voor verzekeren, betekent dit dat je precies weet waar je aan toe bent en je nooit voor verrassingen komt te staan. Bij een verzekering betaal je maandelijks een vast bedrag, maar dan weet je wel precies waar je aan toe bent. Waarvoor kies jij?