Hoe kun je een bedrijf financieren?

Hoe kun je een bedrijf financieren?

Voor bedrijven zijn er verschillende manieren vormen van financiering mogelijk. Zo kun je een bedrijf uit eigen middelen financieren, ideaal als je beschikt over veel spaargeld. Daarnaast is het ook mogelijk om geld te lenen van bijvoorbeeld familie of vrienden. Een andere optie is om geld te lenen van een bank of andere geldverstrekker, dit wordt ook wel vreemd vermogen genoemd. Financiering voor ondernemers, is dus op verschillende manieren mogelijk. Welke vorm er het beste past bij jouw bedrijf past? Je leest het hieronder!

Vormen van financiering

De vorm van financiering die het beste past bij jouw specifieke onderneming, is sterk afhankelijk van de kenmerken van je bedrijf. Heb je bijvoorbeeld een klein bedrijf en heb je geld nodig om voorraden in te kunnen kopen? Als het te investeren bedrag hiervoor relatief laag is, is misschien de kans aanwezig dat je dit kunt financieren uit eigen middelen of door geld te lenen van familie of vrienden. Heb je een middelgroot bedrijf en heb je best wel wat geld nodig om bijvoorbeeld inventaris aan te schaffen, grote inkopen te doen en medewerkers te betalen? Dan is een lening bij een bank in dit geval aan te raden. Het geld wat je in dit geval leent, wordt ook wel werkkapitaal genoemd, met een bank kun je in dit geval afspreken dat je dit bijvoorbeeld binnen een jaar of twee jaar weer terugbetaald. Heb je een bedrijf waarbij je een pand wil kopen en/of machines? Dan is het logisch om te kiezen voor lang vreemd vermogen; hierbij kan een onderpand meegenomen worden bij de financiering. In dit geval ga je een overeenkomst aan voor langere tijd, waarbij er een bedrag en rentepercentage wordt afgesproken tussen jou en de geldverstrekker.

Financial lease

Financial lease is ook een populaire financieringsvorm voor bedrijven. Bij deze vorm van financiering ben je direct eigenaar van de aankoop. Een dergelijke aankoop kan bijvoorbeeld een machine zijn, maar ook een vrachtwagen of shovel. Je hoeft bij deze financieringsvorm geen aanspraak te maken op je eigen middelen, waardoor je kunt blijven beschikken over je bestaande (liquide) reserves. De aankoop staat echter wel op je balans als eigendom, waardoor je wel gebruik kunt maken van de fiscale voordelen, zoals bijvoorbeeld het afschrijven van de aankoop. Vind je het wel zo fijn om de maandlasten voor een dergelijke aankoop laag te houden? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een aanbetaling te doen. Hiermee worden de maandelijkse kosten lager en betaal je ook een lager bedrag aan rente. Financial lease biedt dus erg veel voordelen! Is deze financieringsvorm iets voor jou?