Drie tips om je ideale uitvaartverzekering te kiezen

Drie tips om je ideale uitvaartverzekering te kiezen

Als je hebt besloten om een uitvaartverzekering af te sluiten, kan het best lastig zijn om te kiezen. Er zijn namelijk verschillende soorten uitvaartverzekeringen en aanbieders waar je uit kunt kiezen. Het is daarom verstandig om eerst een aantal zaken voor jezelf helder te hebben, voordat je een definitieve keuze gaat maken. Hieronder vind je drie tips om deze keuze zo goed mogelijk te kunnen maken.

Zet op papier wat je belangrijk vindt

Het is een vreemde gedachte, maar toch is het goed om na te denken over je eigen uitvaart. Als je scherp in beeld hebt hoe jij jouw uitvaart voor ogen ziet, kun je ook gericht op zoek gaan naar de juiste uitvaartverzekering. Vind je het belangrijk dat er bijvoorbeeld bloemen op de kist liggen? Wil je jouw dierbaren mee laten rijden in de volgauto’s achter de rouwauto? Wil je jouw nabestaanden na de plechtigheid nog iets aanbieden? Hou je van livemuziek en wil je graag een zangeres jouw favoriete liedje laten zingen? Als je jouw wensen op papier hebt gezet, kun je gericht uitrekenen wat ieder onderdeel kost en weet je dus ook wat je totale uitvaart gaat kosten. Dit doelbedrag kun je vervolgens gaan verzekeren.

Kies de vorm die bij jou past

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de kapitaal uitvaartverzekering. Op het moment van overlijden, wordt er een bedrag uitgekeerd waarvan nabestaanden de uitvaart kunnen betalen. Deze nabestaanden ontvangen alle facturen en voldoen deze zelf. Bij een natura uitvaartverzekering wordt er geen geld uitgekeerd, maar worden er diensten uitgekeerd. Hierbij kun je jezelf verzekeren voor specifieke diensten die na het overlijden zullen worden uitgekeerd. De nabestaanden krijgen in dit geval geen facturen. Monuta is een verzekeraar die beide vormen aanbiedt.

Zet je wensen goed op papier

Het is voor nabestaanden fijn als er een wensenlijst op papier staat. Hierdoor worden nabestaanden niet belast met keuzes die gemaakt moeten worden. Als het duidelijk is of de overledene bijvoorbeeld begraven of gecremeerd wil worden, werkt dit een stuk prettiger. Ook voor de uitvaartbegeleider is het fijn om uit te voeren wat de overledene voor ogen had. Met een wensenlijst ben je er ook zeker van dat jouw uitvaart wordt zoals jij dit voor ogen hebt.