5 tips wanneer je direct geld nodig hebt

5 tips wanneer je direct geld nodig hebt

Heb je direct geld nodig? Dan bestaan er verschillende opties. De eerste tip is dan het verkopen van (waardevolle) spullen, bijvoorbeeld via een platform als Marktplaats. Dit lukt meestal behoorlijk snel. Wil je geen afscheid hoeven nemen van je bezittingen, dan bestaan er genoeg alternatieven, die hieronder op een rijtje zijn gezet.

Lenen bij een vriend of familielid

Volgens het Nibud heeft vijf procent van de Nederlanders een lening bij familie of vrienden lopen. Wanneer er duidelijke afspraken worden gemaakt en deze worden nagekomen, is dit een prima oplossing. Niet zelden ontstaat er echter onenigheid. Bovendien help je een ander niet altijd wanneer je een lening verstrekt. Het is immers een tijdelijke oplossing die het daadwerkelijke probleem niet bij de wortels aanpakt.

Een persoonlijke lening afsluiten

Een persoonlijke lening betreft een leenbedrag dat je in één keer op je rekening krijgt gestort. Maandelijks betaal je een vast bedrag terug. Dit bedrag staat, net als de rente en de looptijd, vast. De rente is afhankelijk van het geleende bedrag en de looptijd van de lening. Je weet zo precies waar je aan toe bent.

Een doorlopend krediet afsluiten

Een doorlopend krediet is handig wanneer je regelmatig snel bedragen nodig hebt, of gewoon een financiële buffer wenst. Het geld dat je aflost, kun je ook weer opnemen. Een doorlopend krediet is flexibel en rente betaal je enkel over het opgenomen deel. Wel dien je er rekening mee te houden dat de rente variabel en dus onvoorspelbaarder is.

Goederen verpanden

Het nadeel bij bovenstaande opties is dat je per definitie te maken krijgt met een schuld. Bij het verpanden van je spullen is dat niet het geval. Wanneer je deze in onderpand geeft, krijg je een leenbedrag dat je na een afgesproken tijd inclusief rente terugbetaalt. Dan krijg je ook je spullen weer terug. Zo bouw je geen schulden op én hoef je geen afstand van je bezittingen te doen.

Wat is verpanden?

Ga je verpanden, dan bied je een waardevol goed in ruil (bijvoorbeeld je auto, camper, scooter, vastgoed, horloge) voor een te lenen geldbedrag aan. Hoe hoog dat bedrag is, is afhankelijk van de waarde van het voorwerp dat je aanbiedt. Een pandhuis hanteert bij de bepaling daarvan altijd de geldende koerslijsten of dagwaarde. Ga je iets verpanden, dan blijf je in tegenstelling tot bij verkopen eigenaar van het betreffende voorwerp. Lukt het je het geldbedrag inclusief rente na de afgesproken periode terug te betalen? Dan krijg je je onderpand terug. Van deze methode wordt steeds vaker gebruikgemaakt door personen die snel een geldbedrag nodig hebben.

Het verpanden van waardevolle goederen is makkelijker dan geld lenen bij bank of een andere traditionele geldverstrekker. Je financiële situatie wordt namelijk niet gecheckt. Heb je ooit al ergens geleend en is het je in die periode niet gelukt om je betalingsverplichting na te komen? Dan beschik je over een negatieve registratie bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Wil je een voorwerp verpanden, dan wordt er door een pandhuishouder geen BKR toets uitgevoerd.

Meer informatie over verpanden van goederen? Kijk eens op de verschillende websites online. Zo heb je bijvoorbeeld vandaagverpanden.nl, waar je terecht kunt.